Andrahandsuthyrning
En bostadsrätt får hyras ut i andra hand för självständigt brukande om styrelsen ger sitt samtycke. Då styrelsen vägrar kan bostadsrättsinnehavaren gå vidare till Hyresnämnden och om han har skäl för uthyrningen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke, få tillstånd från dem.
Situationer där hyresnämnden normalt lämnar samtycke är t ex;
- Tillfälligt arbete eller studier på annan ort.
- Provsammanboende
- Sjukdom
- Uthyrningen inom familjen, t ex till barn.
Ansökan om att få hyra ut lägenheten i andra hand görs skriftligen och ställs till styrelsen vilken behandlar ansökan på styrelsemöte och protokollför sitt beslut. Svaret lämnas skriftligen till bostadsrättsinnehavaren.
Styrelsen tidsbegränsar ett lämnat tillstånd för andrahandsuthyrningen, till ett – två år beroende på skälet till andrahandsuthyrningen. Därefter får bostadsrättsinnehavaren, om det är aktuellt, ansöka på nytt. Bostadsrättsinnehavaren skall hålla styrelsen informerad om vem som hyr lägenheten.
Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand bör tänka på om avstående från besittningsskydd är aktuellt.
Inneboende
En bostadsrättsinnehavare kan ha en inneboende i sin lägenhet utan något särskilt tillstånd från styrelsen, förutsatt att det inte innebär men för föreningen eller de boende, krävs. Enligt praxis gäller, för att det skall anses att man har en inneboende, att bostadsrättsinnehavaren disponerar minst ett rum samt köket.
Mer läsning
Föreningens stadgar, § 47 och 48
Bostadsrättslagen, § 7:10-11
Frågor?
Om du har frågor eller funderingar som rör föreningen kan du ta kontakt med någon i styrelsen eller skicka e-post till styrelsen@harvpinnen11-12.se